Slaap is waanzinnig belangrijk. En je zou het niet verwachten, maar in de nacht is ons lichaam heel actief! Zo worden opgeslagen vetten gebruikt voor meerdere processen zoals reparaties. Ook zal je werkgeheugen worden opgeschoond, zullen afvalstoffen worden afgevoerd en is je lever (= je detoxorgaan) fijn aan het ontgiften.
Ook is je onderbewust alles aan het verwerken wat je die dag hebt meegemaakt, zodat je in de ochtend weer fris kunt opstaan. Daarom ben je vaak overdag beter in staat om belangrijke beslissingen te nemen dan in de avond of nacht.
Het is ook nog eens zo dat we overdag verouderen door alle vrije radicalen, zoals slechte voeding, uitlaatgassen, belastende schoonheidsproducten en de zon.
In de nacht herstel en verjong je juist!
Weet ook dat je verzadigings- en hongerhormonen (leptine en ghreline) alleen goed kunnen functioneren bij een goede nachtrust. Een goede nachtrust bestaat gemiddeld uit 8 uur, want alleen je lever heeft al tussen de 6 en 8 uur nodig om zichzelf te ontgiften.
Interessant weetje; een tekort aan slaap verstoort het hormoon insuline. En dat wil je niet want wanneer je dit hormoon te laag hebt, heb je meer trek en heb je meer last van snack attacks….
Slaap wordt niet voor niets het beste en goedkoopste supplement en medicijn genoemd, omdat het zoveel goeds voor je kan doen.
Met de volgende tips kun je je slaapkwaliteit verbeteren:
– Probeer elke dag 30 minuten buiten te zijn, bv wandelen in je pauze. Je ogen zien dan meer natuurlijk licht. Onnatuurlijk licht brengt je hormonen uit balans.
– Ga voor je biologische klok (het liefst) elke avond rond dezelfde tijd naar bed. Zo kom je makkelijker in slaap en de volgende ochtend weer uit bed. Weet dat elk uur vóór middernacht dubbel telt.
– Eet niet te zwaar in de avond en niet meer na 20.00 uur, je lichaam is namelijk nog uren bezig met verteren.
– Probeer blauw licht in de avond zoveel mogelijk te vermijden op je telefoon en laptop. Of zet nightshift aan. Zo denken je hersenen namelijk niet dat het nog steeds dag is, want dan zal er geen slaaphormoon melatonine worden aangemaakt.
– Ventileer je slaapkamer en voorzie je kamer van zuurstofrijke planten, ze halen de aanwezige gifstoffen uit de lucht en dragen bij aan een betere stemming en meer emotioneel evenwicht.
– Zorg voor een donkere kamer, echt belangrijk voor je hormonen, zoals melatonine. Om fijn en energiek wakker te worden is licht in de ochtend juist weer erg belangrijk, in de winter zou je dit kunnen ondersteunen door een daglichtlamp te gebruiken tijdens je ochtendritueel in de badkamer.
– Zet je telefoon op vliegtuigstand, of gebruik een ouderwetse wekker. De straling verstoort echt je slaapritme, bepaalde delen van je hersens blijven wakker door de straling.
– Moeite met om in slaap te komen? Visualiseer jezelf op een fijne plek, zoals het strand. Onderzoeken laten zien dat dat echt helpt! Zo laat je de zorgen van die dag makkelijker los en begin je rustiger aan je nacht
– Kun je alsnog niet slapen? Ga dan na 20 minuten even uit je bed, neem een slokje water of ga wat lezen en probeer het opnieuw, wedden dat het dan wel lukt?
– Wakker? Doe meteen de gordijnen open. Het daglicht zorgt namelijk voor de aanmaak van nieuwe cortisol waardoor je sneller écht wakker bent, wat meer focus en helderheid geeft.